zaterdag 28 juni 2008

bibliotheek 2.0

Over de toekomst van de bibliotheek is al veel geschreven van voortgaan op de bestaande manier tot het verdwijnen van het instituur bibliotheek binnen nu en tien jaar. Internet wordt dan als de oorzaak van deze snelle teloorgang gezien. De 'waarheid' ligt genuanceerder, naast boeken (fictie en non-fictie) zal de gebruiker steeds meer informatie tot zich nemen door gebruik te maken van andere informatiedragers (audio en beeld of combinaties hiervan)
De gebruiker gaat meerdere bronnen naast elkaar gebruiker zonder dat de ene bron de andere zal verdrijven.
Voor de bibliotheek zal het zaak zijn om toch bij haar core-bussines (=informatie) te blijven en in het licht daarvan web 2.0 toepassingen aan te bieden. Het is technisch mogelijk om allerlei vormen via onze website aan te bieden, alleen loopt je dan het risico dat de gebruiker door alle mogelijkheden het overzicht verliest. Wel belangrijk is om informatie te verzamelen, ontsluiten en beschikbaar stellen en hiervoor gebruikmaken van alle mogelijkheden die web 2.0 vormen bieden zoals: worldcat, librarything, rss'en, taggen etc.

2 opmerkingen:

marlies zei

Er is nog veel werk aan de winkel om die technologieën zodanig in te zetten dat ze voor ons werken ipv tegen ons. Maar... een klusser draait daar z'n hand niet voor om natuurlijk!

23 Dingen zei

Ik las ergens ook dat we niet al te veel moeten treuren als de bibliotheek straks echt verdwenen is. Het is een evolutionair proces... net zoals er geen telefooncellen meer in het straatbeeld voorkomen door de komst van mobiel bellen.